Preskočiť na hlavný obsah

Farmárčenie je životný štýl plný relaxu pri práci

Práce na gazdovskom dvore je vždy dosť. Ale takto z jari sú skutočnou radosťou. Človeka to ťahá von, hlavne, ak je také krásne počasie, ako bolo v tento prvý jarný deň.

V mojom novom fóliovníčku už krásne podrástla reďkovka. Už sa teším nielen na domáci chlebík s maslom a reďkovkou, čo je moje tradičné prosezónové jedlo z prvých buľvičiek, ale na tie šalátové kreácie, ktoré si budem môcť vyrábať :-). Mám zasadené aj platny rajčín a paprík, pretože ich predpestovávanie na okne sa mi neosvedčilo. Na okne je menej svetla a v byte príliš teplo, takže priesady su pretiahnuté a slabé. Tento rok to skúšam teda inak a mám veľkú radosť :-) .


Ak sa vám podarí zasiať reďkovku ako mne - teda hustejšie ako cca 1,5 cm, mám pre vás super tip. Pretrhávajte ju, kým nepodrastú stredné chlpaté lístky a tieto mladučké rastlinky - aj s mini buľvičkami a korienkami poriadne poumývajte a využite ako jarný šalátik. Teda na chlebík, do pomazánok - alebo ako zelená príloha na tanier. Naozaj chutné a šťavnaté vítanie jari skôr, ako narastie prvá skutočná reďkovková úroda. Hoci každý skutočný záhradkársky nadšenec sa teší každej práci v záhrade, zber úrody je vždy naj radosť :-) - to mi môžete veriť.

  
Zatiaľ, kým rastie - je potrebné ju denne zalievať. Respektíve udržiavať pôdu vlhkú - aby boli buľvičky jemné, krehké a šťavnaté. Každý deň sa tak môžete kochať z tohto malého zázraku prírody - ako vám rastlinky doslova rastú pred očami. :-)

A veľkú radosť mi robí aj môj cesnak medvedí :-). Hoci u nás rastie v chotári hojne, jemnučké lísky je praktické mať poruke na záhradke :-). V kulinárskej kuchyni je to skutočný poklad. A už sa teším, kedy sa rozmnoží a bude ho hojnosť na každý deň :-). 


Kedy pracovať v záhrade - podľa vlhkosti pôdy

Takto z jari sa veľmi dobre pracuje s pôdou - okopávanie a kyprenie je jedna radosť - ak vystihneme tú správnu vlhkosť pôdy, kedy už nie je príliš mokrá. Pri práci by sa mala jemne drobiť. Odborne - tvoriť drobnohrudkovitú štruktúru. Ak je príliš mokrá, tvoria sa veľké lepkavé hrudy, ktoré veľmi preschnú na slnku a vetre - a následne sa veľmi ťažko rozbíjajú. Pritom tvoria nežiadúci "prach". Príliš jemnú štruktúru pôdy, ktorá sa následne pri vlahe opäť zlieva. Tiež sa pôda priveľmi utláča. Práve na jar sa najlahšie vystihne táto ideálna vlhkosť pôdy, takže práca je radosť sama :-)



Komentáre

  1. Jojo, to je svätá pravda. Farmárčenie je výborné. Ste celý deň na čerstvom vzduchu a ešte má vaša práca zmysel. Vypestujete si vlastnú zeleninu, maté domáce vajíčka od sliepok, takže ideálna strava :-). My ešte chováme králiky, takže máme aj domáce králičie mäso. Máme nenáročná zvieratá, ktorým stačí kŕmenie , voda a keď ich pustíme do výbehu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, takto si farmárčenie predstavujú ľudí, ktorí nikdy nefarmařili. Naši farmu majú a je to teda behanie a mnohokrát horšie ako posilňovňa . Trebárs také kydání hnoja, to fakt nie je práca pre ženskú. A to si myslím, že ja osobne som celkom fyzicky zdatný. Obdivujem naše, že to dávajú s takou gráciou, aj keď už si taky občas posťažujú.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako som liahla prvé kuriatka + dobré rady z vlastnej skúsenosti

Poznáte to, niečo veľmi konkrétne vám utkvie v mysli a vy sa chtiac nechtiac - vedome nevedome chcete dopracovať k realizácii. Tak nejak to bolo s liahnutím vlastných kuriatok. Hoci máme na našej minifarmičke liliputky, ktoré každý rok vysedia krásne liliputie kuriatka, chcela som to trochu vo väčšom :-) Takže som si zaobstrala jednoduchú liaheň CLEO. Až neskôr som čítala o nej recenzie, ktoré jej neboli veľmi lichotivé, ale ja nemôžem krivého slova povedať. Očakávania splnila, poslúžila ako mala a naše 21 dňové dobrodružstvo sa skončilo úspechom :-). Násadové vajíčka som pokládla presne podľa návodu do liahe. A podľa návodu som sa o ne vzorne starala :-). Označila som si ich obyčajnou ceruzkou - jedna strana krížik, druhá strana krúžok/bodka. Takto som presne vedela, ako vajíčka otáčať. Otáčala som 2x denne - ráno  a večer, a bol to taký milý rituál, ktorý som si doslova užívala. Otáčanie vajíčok sa robí 2. až 16. deň - 2x denne o 180°.   Niekde som čítala, že na označenie

Začíname s chovom indického bežca - odchov káčatok

Tento rok som sa na našej farmičke dočkala mnohých zmien, ktoré mi urobili veľkú radosť. Jednou z nich je prírastok 13ks indických bežcov :-). Ako prvé sme dostali štyri 7dňové kačičky. Začalo sa naše spoločné spoznávanie. Ak niekedy budete pochybovať, či sú kačky náročné na vodu - tak áno, nepochybne sú ;-). Výmena a dopĺňanie vody je dôležitejšie ako krmivo. Týždňové kačičky sa vám bez problémov nasúkajú aj do 500g plechovky s vodou a do hodiny ju dokážu vyčľapkať. Ale aj s tým krmivom budete mať čo robiť. Malé káčatká prijímajú potravu takmer nonstop! V tom čase, bolo našou prvoradou úlohou zabezpečiť im výbeh, kde množstvo vyčľapkanej vody nebude na škodu. K tomu bezpečná búdka na prenocovanie... Ďalší prírastok predstavovalo 9 káčatok, ktoré sme vyliahli  v liahni. Ten zážitok bol viac ako na nezaplatenie. Až pri indických bežcoch sme počas inkubácie vajíčok pozorovali s deťmi pri presvedcovaní aj samotný pohyb zárodkov. A musím povedať, že bol skutočne intenzívny :-). V moj

Sladký hrach - inšpirácie, rady a recepty

Ako pestujeme hrach Hrášok je naša obľúbená zelenina. Je nenáročná, dobre sa pestuje už skoro na jar. A dokonale ju zvládnu pestovať aj deti. Aby sme mali pekný záhon, hrášok sejeme husto. Toto prenechávam deťom :-). Osvedčilo sa nám výsev do väčšej brázdy, ktorú si pripravím hrablami a na jej dne urobím menšiu brázdu na priamy výsev. Takto pripravená hriadka hrášku sa dobre udržiava a zalieva. Voda steká priamo k semenám a neskor ku koreňom, čo je dôležité, pretože hrach korení veľmi plytko a teda viac trpí suchom. Niekedy sa hrach pestuje pri oporných konštrukciách. Tieto my nevyužívame, tým, že hrach je siaty husto, jednotlivé rastliny sa úponkami navzájom naviažu. Poklesnutie rastlín pozorujeme až pri dozrievaní - kedy sa strúčiky nalievajú a oťažievajú. V tomto období však už hrach postupne zberám - takže poľahnutnie mi až tak nevadí. Nadvihnem celý trs, oberiem spodné strúčiky a neskôr sa oberajú už iba tie, čo narástli vyššie na rastlinách a teda netreba zdvíhať. Jednod