Preskočiť na hlavný obsah

Jarný zelený šalát - alias všehochuť zdravia

Jar láka mnohými lákadlami .-). V tej gastronomickej jari u nás doma dominujú zelené šaláty z vlastnej záhradky.

Základ je vždy rovnaký - šalátovú zmes mierne pokvapkám olejom, používam slnečnicový, alebo iný rastlinný. Posolím, pokorením a šup na tanier. Tento variant mi príde ako najjednoduchší a najchutnejší, ale kľudne sa riaďte vlastnými chuťami. Môj otec napríklad preferuje klasický šalát v sladko-kyslom náleve :-).

Čo do šalátu - skorá jar

Ako úplne prvé šalátové prísady na sezónnom tanieri mávame na našej farmičke fialkové kvety. Či už z fialky voňavej, alebo trojfarebnej. Okrem čerstvých vitamínov obohatí naše jedlá o naozaj príjemnú vôňu lákavého sústa :-). Nuž a oči si tiež prídu na svoje.

Tento rok sme vyskúšali pridať do šalátu aj hviezdicu prostrednú. Väčšina ľudí ju vníma ako nepríjemnú burinu v záhrade. Ja sa jej naopak teším - hlavne na jar. Ako jedna z prvých rastlín po dlhej zime vytvára bohaté a husté trsy šťavnatej a krehkej vňate. Má drobné lístky, čo tiež prispieva k tomu, že ju  mimoriadne obľubujú sliepky. Je to vynikajúce jarné zelené krmivo, ktoré sa ľahko a rýchlo zberá. A kľudne si ju môžete dopriať aj vy :-). Ja som ju nadrobno nastrihala do klasického šalátu ... Síce to nie je žiadna výnimočná chuť, ale po zime takéto zelené prídavky v jedálničku padnú celkom fajn :-).

Ako ďalší na rade býva skoro na jar štiav záhradný. Keďže je to nenáročná trvalka, veľmi dobre prezimuje a naozaj patrí počas skorej jari k prvým zeleným listom v mojej záhrade :-). Neskôr, keď už teploty vystúpia a vybieha do kvetu, veľmi rád si na ňom pochutí náš cap, ktorý si doslova vyžiada pamlsok zakaždým, keď som v záhrade :-).

Ďalšou klasikou našej jarnošalátovej misky je špenát. Ten naozaj odporúčam siať veľmi husto - vyplatí sa to. Pri riedkom poraste sú rastliny poľahnuté a každý dážď ich poriadne zašpiní. Najprv zbieram iba jednotlivé lístočky a keď už začínajú rastlinky akoby vybiehať, zbieram kompletne celé rastliny. Keďže je to rýchlorastúca rastlina, aj stonky sú ešte krehké a šťavnaté ...

O čosi neskôr sa už tešíme aj z ostatných šalátových rastlín, ku ktorým patria rôzne šaláty, reďkovka cibuľka a mladučké rastliny cvikly. Špeciálne cviklu sadím hustejšie a postupne pretrhávam, od fázy pravých listov. Do šalátu môžete využiť úplne celé rastlinky aj s mladými korienkami (len ich dobre umyte). Chutia vynikajúco a dodajú šalátu štruktúru a farbu :-). Pretrhávam takmer neustále, keď už sa objavujú prvé buľvičky - hoci malé, sú vynikajúce pečené na plechu (recept pridám neskôr).
Celkom rovnako z mladého porastu trhám do šalátov aj mladučké rastlinky reďkoviek (pozri tu). Pridajú do šalátu príjemnú pikantnú chuť a keď sú už buľvičky ako tak viditeľné, môžete si aj zahryznúť do chutného kúska zeleninky :-).

A keďže v inšpiráciách neexistujú hranice, napíšte mi do komentárov, aké dobroty dávate do skorých jarných šalátov vy?


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako som liahla prvé kuriatka + dobré rady z vlastnej skúsenosti

Poznáte to, niečo veľmi konkrétne vám utkvie v mysli a vy sa chtiac nechtiac - vedome nevedome chcete dopracovať k realizácii. Tak nejak to bolo s liahnutím vlastných kuriatok. Hoci máme na našej minifarmičke liliputky, ktoré každý rok vysedia krásne liliputie kuriatka, chcela som to trochu vo väčšom :-) Takže som si zaobstrala jednoduchú liaheň CLEO. Až neskôr som čítala o nej recenzie, ktoré jej neboli veľmi lichotivé, ale ja nemôžem krivého slova povedať. Očakávania splnila, poslúžila ako mala a naše 21 dňové dobrodružstvo sa skončilo úspechom :-). Násadové vajíčka som pokládla presne podľa návodu do liahe. A podľa návodu som sa o ne vzorne starala :-). Označila som si ich obyčajnou ceruzkou - jedna strana krížik, druhá strana krúžok/bodka. Takto som presne vedela, ako vajíčka otáčať. Otáčala som 2x denne - ráno  a večer, a bol to taký milý rituál, ktorý som si doslova užívala. Otáčanie vajíčok sa robí 2. až 16. deň - 2x denne o 180°.   Niekde som čítala, že na o...

Začíname s chovom indického bežca - odchov káčatok

Tento rok som sa na našej farmičke dočkala mnohých zmien, ktoré mi urobili veľkú radosť. Jednou z nich je prírastok 13ks indických bežcov :-). Ako prvé sme dostali štyri 7dňové kačičky. Začalo sa naše spoločné spoznávanie. Ak niekedy budete pochybovať, či sú kačky náročné na vodu - tak áno, nepochybne sú ;-). Výmena a dopĺňanie vody je dôležitejšie ako krmivo. Týždňové kačičky sa vám bez problémov nasúkajú aj do 500g plechovky s vodou a do hodiny ju dokážu vyčľapkať. Ale aj s tým krmivom budete mať čo robiť. Malé káčatká prijímajú potravu takmer nonstop! V tom čase, bolo našou prvoradou úlohou zabezpečiť im výbeh, kde množstvo vyčľapkanej vody nebude na škodu. K tomu bezpečná búdka na prenocovanie... Ďalší prírastok predstavovalo 9 káčatok, ktoré sme vyliahli  v liahni. Ten zážitok bol viac ako na nezaplatenie. Až pri indických bežcoch sme počas inkubácie vajíčok pozorovali s deťmi pri presvedcovaní aj samotný pohyb zárodkov. A musím povedať, že bol skutočne intenzívny :-). V...

Muchovník - ako pestujeme náš živý plot

Na muchovník som prvý krát narazila, keď som brázdila internet a hľadala vhodné rastliny na živý plot. Niekoľkokrát som si prezrela video reklamu na jedlý živý plot. Jeho prednosťou mal byť hustý a pekný rast a jedlé bobuľky. Z nich predajca pripravil lekvár, ktorý dával ochutnávať ľuďom. Chutil. Áno, viem :-). Je to iba reklama. Ale povedala som si, že to vyskúšam.  Nešlo mi ani tak o nejakú mega úrodu jedlých bobúľ pre nás, páčilo sa mi, že ho majú v obľube vtáky. To mi bolo asi najviac sympatické zo všetkých dostupných informácií :-). Časť (asi polovica) nášho živého plota z muchovníka. V tom čase sa o muchovníku ani veľmi nehovorilo. Viac menej som objednávala mačku vo vreci - s predajným menom jedlý živý plot . Objednala som. Malé (asi 20 cm vysoké) jednokonárové voľnokorenné rastliny.  Až v návode na pestovanie bolo označenie: Muchovník / aljašská čučoriedka. Čo je vlastne muchovník zač? Muchovník - vedecký názov Amelanchier je široká skupina rôznych druhov ...