Ako pestujeme hrach
Hrášok je naša obľúbená zelenina. Je nenáročná, dobre sa pestuje už skoro na jar. A dokonale ju zvládnu pestovať aj deti.Aby sme mali pekný záhon, hrášok sejeme husto. Toto prenechávam deťom :-). Osvedčilo sa nám výsev do väčšej brázdy, ktorú si pripravím hrablami a na jej dne urobím menšiu brázdu na priamy výsev. Takto pripravená hriadka hrášku sa dobre udržiava a zalieva. Voda steká priamo k semenám a neskor ku koreňom, čo je dôležité, pretože hrach korení veľmi plytko a teda viac trpí suchom.
Niekedy sa hrach pestuje pri oporných konštrukciách. Tieto my nevyužívame, tým, že hrach je siaty husto, jednotlivé rastliny sa úponkami navzájom naviažu. Poklesnutie rastlín pozorujeme až pri dozrievaní - kedy sa strúčiky nalievajú a oťažievajú. V tomto období však už hrach postupne zberám - takže poľahnutnie mi až tak nevadí. Nadvihnem celý trs, oberiem spodné strúčiky a neskôr sa oberajú už iba tie, čo narástli vyššie na rastlinách a teda netreba zdvíhať. Jednoduché, nenáročné a praktické :-).
Kým hrach dozreje
U nás je tradíciou zberať hrach, keď sa zelené strúčiky už nalievajú. Vtedy sa vylúpe mladý zelený hrášok - inak, vynikajúci na ďobkanie pri posedení, alebo relaxe :-). My sme však tento rok zberali o čosi skôr. Prvé strúčiky som obrala vtedy, keď narástli, ale boli ešte "prázdne" - teda úplne ploské. Vtedy sú semienka veľmi malé.Takéto strúčiky spracujem nasledovne: Najprv si ich umyjem a nakrájam (nie je nutnosťou) na menšie kúsky. Chvíľu ich povarím vo vriacej vode - pár minút a scedím. Následne použijem do ďalšieho receptu.
Gazdovský recept: Zelené hráskové strúčiky na panvičke
Dopredu su predvarím hráškové struky, ako je popísané vyššie, predvarím si lúpanú šošovicu
Na panvičke si osmažím cibuľku. Keď mám, pridám k cibuľke klobásku, slaninku, špekáčik - stačí málo, len na oživenie chute. V našej rodine je to veľmi obľúbené :-).
Postupne na panvičku pridávam predvarené hrachové strúčiky, uvarenú šošovicu, krúpky. Dochutíme soľou a bylinkami.
Na záver porciu dozdobím kvetmi hrachu a šalvie, ktoré doplním o zelenú prílohu - "čo záhrada dala". Či už sú to šalátové listy, šalát z hviezdice prostrednej, rukolové listy, špenát, mladé rastlinky cvikle a pod. Inšpiráciu nájdete v mojom recepte na Jarný zelený šalát.
Komentáre
Zverejnenie komentára