Jar láka mnohými lákadlami .-). V tej gastronomickej jari u nás doma dominujú zelené šaláty z vlastnej záhradky.
Základ je vždy rovnaký - šalátovú zmes mierne pokvapkám olejom, používam slnečnicový, alebo iný rastlinný. Posolím, pokorením a šup na tanier. Tento variant mi príde ako najjednoduchší a najchutnejší, ale kľudne sa riaďte vlastnými chuťami. Môj otec napríklad preferuje klasický šalát v sladko-kyslom náleve :-).
Čo do šalátu - skorá jar
Ako úplne prvé šalátové prísady na sezónnom tanieri mávame na našej farmičke fialkové kvety. Či už z fialky voňavej, alebo trojfarebnej. Okrem čerstvých vitamínov obohatí naše jedlá o naozaj príjemnú vôňu lákavého sústa :-). Nuž a oči si tiež prídu na svoje.
Tento rok sme vyskúšali pridať do šalátu aj hviezdicu prostrednú. Väčšina ľudí ju vníma ako nepríjemnú burinu v záhrade. Ja sa jej naopak teším - hlavne na jar. Ako jedna z prvých rastlín po dlhej zime vytvára bohaté a husté trsy šťavnatej a krehkej vňate. Má drobné lístky, čo tiež prispieva k tomu, že ju mimoriadne obľubujú sliepky. Je to vynikajúce jarné zelené krmivo, ktoré sa ľahko a rýchlo zberá. A kľudne si ju môžete dopriať aj vy :-). Ja som ju nadrobno nastrihala do klasického šalátu ... Síce to nie je žiadna výnimočná chuť, ale po zime takéto zelené prídavky v jedálničku padnú celkom fajn :-).
Ako ďalší na rade býva skoro na jar štiav záhradný. Keďže je to nenáročná trvalka, veľmi dobre prezimuje a naozaj patrí počas skorej jari k prvým zeleným listom v mojej záhrade :-). Neskôr, keď už teploty vystúpia a vybieha do kvetu, veľmi rád si na ňom pochutí náš cap, ktorý si doslova vyžiada pamlsok zakaždým, keď som v záhrade :-).
Ďalšou klasikou našej jarnošalátovej misky je špenát. Ten naozaj odporúčam siať veľmi husto - vyplatí sa to. Pri riedkom poraste sú rastliny poľahnuté a každý dážď ich poriadne zašpiní. Najprv zbieram iba jednotlivé lístočky a keď už začínajú rastlinky akoby vybiehať, zbieram kompletne celé rastliny. Keďže je to rýchlorastúca rastlina, aj stonky sú ešte krehké a šťavnaté ...
O čosi neskôr sa už tešíme aj z ostatných šalátových rastlín, ku ktorým patria rôzne šaláty, reďkovka cibuľka a mladučké rastliny cvikly. Špeciálne cviklu sadím hustejšie a postupne pretrhávam, od fázy pravých listov. Do šalátu môžete využiť úplne celé rastlinky aj s mladými korienkami (len ich dobre umyte). Chutia vynikajúco a dodajú šalátu štruktúru a farbu :-). Pretrhávam takmer neustále, keď už sa objavujú prvé buľvičky - hoci malé, sú vynikajúce pečené na plechu (recept pridám neskôr).
Celkom rovnako z mladého porastu trhám do šalátov aj mladučké rastlinky reďkoviek (pozri tu). Pridajú do šalátu príjemnú pikantnú chuť a keď sú už buľvičky ako tak viditeľné, môžete si aj zahryznúť do chutného kúska zeleninky :-).
A keďže v inšpiráciách neexistujú hranice, napíšte mi do komentárov, aké dobroty dávate do skorých jarných šalátov vy?
Základ je vždy rovnaký - šalátovú zmes mierne pokvapkám olejom, používam slnečnicový, alebo iný rastlinný. Posolím, pokorením a šup na tanier. Tento variant mi príde ako najjednoduchší a najchutnejší, ale kľudne sa riaďte vlastnými chuťami. Môj otec napríklad preferuje klasický šalát v sladko-kyslom náleve :-).
Čo do šalátu - skorá jar
Ako úplne prvé šalátové prísady na sezónnom tanieri mávame na našej farmičke fialkové kvety. Či už z fialky voňavej, alebo trojfarebnej. Okrem čerstvých vitamínov obohatí naše jedlá o naozaj príjemnú vôňu lákavého sústa :-). Nuž a oči si tiež prídu na svoje.
Tento rok sme vyskúšali pridať do šalátu aj hviezdicu prostrednú. Väčšina ľudí ju vníma ako nepríjemnú burinu v záhrade. Ja sa jej naopak teším - hlavne na jar. Ako jedna z prvých rastlín po dlhej zime vytvára bohaté a husté trsy šťavnatej a krehkej vňate. Má drobné lístky, čo tiež prispieva k tomu, že ju mimoriadne obľubujú sliepky. Je to vynikajúce jarné zelené krmivo, ktoré sa ľahko a rýchlo zberá. A kľudne si ju môžete dopriať aj vy :-). Ja som ju nadrobno nastrihala do klasického šalátu ... Síce to nie je žiadna výnimočná chuť, ale po zime takéto zelené prídavky v jedálničku padnú celkom fajn :-).
Ako ďalší na rade býva skoro na jar štiav záhradný. Keďže je to nenáročná trvalka, veľmi dobre prezimuje a naozaj patrí počas skorej jari k prvým zeleným listom v mojej záhrade :-). Neskôr, keď už teploty vystúpia a vybieha do kvetu, veľmi rád si na ňom pochutí náš cap, ktorý si doslova vyžiada pamlsok zakaždým, keď som v záhrade :-).
Ďalšou klasikou našej jarnošalátovej misky je špenát. Ten naozaj odporúčam siať veľmi husto - vyplatí sa to. Pri riedkom poraste sú rastliny poľahnuté a každý dážď ich poriadne zašpiní. Najprv zbieram iba jednotlivé lístočky a keď už začínajú rastlinky akoby vybiehať, zbieram kompletne celé rastliny. Keďže je to rýchlorastúca rastlina, aj stonky sú ešte krehké a šťavnaté ...
O čosi neskôr sa už tešíme aj z ostatných šalátových rastlín, ku ktorým patria rôzne šaláty, reďkovka cibuľka a mladučké rastliny cvikly. Špeciálne cviklu sadím hustejšie a postupne pretrhávam, od fázy pravých listov. Do šalátu môžete využiť úplne celé rastlinky aj s mladými korienkami (len ich dobre umyte). Chutia vynikajúco a dodajú šalátu štruktúru a farbu :-). Pretrhávam takmer neustále, keď už sa objavujú prvé buľvičky - hoci malé, sú vynikajúce pečené na plechu (recept pridám neskôr).
Celkom rovnako z mladého porastu trhám do šalátov aj mladučké rastlinky reďkoviek (pozri tu). Pridajú do šalátu príjemnú pikantnú chuť a keď sú už buľvičky ako tak viditeľné, môžete si aj zahryznúť do chutného kúska zeleninky :-).
A keďže v inšpiráciách neexistujú hranice, napíšte mi do komentárov, aké dobroty dávate do skorých jarných šalátov vy?
Komentáre
Zverejnenie komentára