Práce na gazdovskom dvore je vždy dosť. Ale takto z jari sú skutočnou radosťou. Človeka to ťahá von, hlavne, ak je také krásne počasie, ako bolo v tento prvý jarný deň.
V mojom novom fóliovníčku už krásne podrástla reďkovka. Už sa teším nielen na domáci chlebík s maslom a reďkovkou, čo je moje tradičné prosezónové jedlo z prvých buľvičiek, ale na tie šalátové kreácie, ktoré si budem môcť vyrábať :-). Mám zasadené aj platny rajčín a paprík, pretože ich predpestovávanie na okne sa mi neosvedčilo. Na okne je menej svetla a v byte príliš teplo, takže priesady su pretiahnuté a slabé. Tento rok to skúšam teda inak a mám veľkú radosť :-) .
V mojom novom fóliovníčku už krásne podrástla reďkovka. Už sa teším nielen na domáci chlebík s maslom a reďkovkou, čo je moje tradičné prosezónové jedlo z prvých buľvičiek, ale na tie šalátové kreácie, ktoré si budem môcť vyrábať :-). Mám zasadené aj platny rajčín a paprík, pretože ich predpestovávanie na okne sa mi neosvedčilo. Na okne je menej svetla a v byte príliš teplo, takže priesady su pretiahnuté a slabé. Tento rok to skúšam teda inak a mám veľkú radosť :-) .
Ak sa vám podarí zasiať reďkovku ako mne - teda hustejšie ako cca 1,5 cm, mám pre vás super tip. Pretrhávajte ju, kým nepodrastú stredné chlpaté lístky a tieto mladučké rastlinky - aj s mini buľvičkami a korienkami poriadne poumývajte a využite ako jarný šalátik. Teda na chlebík, do pomazánok - alebo ako zelená príloha na tanier. Naozaj chutné a šťavnaté vítanie jari skôr, ako narastie prvá skutočná reďkovková úroda. Hoci každý skutočný záhradkársky nadšenec sa teší každej práci v záhrade, zber úrody je vždy naj radosť :-) - to mi môžete veriť.
Zatiaľ, kým rastie - je potrebné ju denne zalievať. Respektíve udržiavať pôdu vlhkú - aby boli buľvičky jemné, krehké a šťavnaté. Každý deň sa tak môžete kochať z tohto malého zázraku prírody - ako vám rastlinky doslova rastú pred očami. :-)
A veľkú radosť mi robí aj môj cesnak medvedí :-). Hoci u nás rastie v chotári hojne, jemnučké lísky je praktické mať poruke na záhradke :-). V kulinárskej kuchyni je to skutočný poklad. A už sa teším, kedy sa rozmnoží a bude ho hojnosť na každý deň :-).
Kedy pracovať v záhrade - podľa vlhkosti pôdy
Takto z jari sa veľmi dobre pracuje s pôdou - okopávanie a kyprenie je jedna radosť - ak vystihneme tú správnu vlhkosť pôdy, kedy už nie je príliš mokrá. Pri práci by sa mala jemne drobiť. Odborne - tvoriť drobnohrudkovitú štruktúru. Ak je príliš mokrá, tvoria sa veľké lepkavé hrudy, ktoré veľmi preschnú na slnku a vetre - a následne sa veľmi ťažko rozbíjajú. Pritom tvoria nežiadúci "prach". Príliš jemnú štruktúru pôdy, ktorá sa následne pri vlahe opäť zlieva. Tiež sa pôda priveľmi utláča. Práve na jar sa najlahšie vystihne táto ideálna vlhkosť pôdy, takže práca je radosť sama :-)
Jojo, to je svätá pravda. Farmárčenie je výborné. Ste celý deň na čerstvom vzduchu a ešte má vaša práca zmysel. Vypestujete si vlastnú zeleninu, maté domáce vajíčka od sliepok, takže ideálna strava :-). My ešte chováme králiky, takže máme aj domáce králičie mäso. Máme nenáročná zvieratá, ktorým stačí kŕmenie , voda a keď ich pustíme do výbehu.
OdpovedaťOdstrániťÁno, takto si farmárčenie predstavujú ľudí, ktorí nikdy nefarmařili. Naši farmu majú a je to teda behanie a mnohokrát horšie ako posilňovňa . Trebárs také kydání hnoja, to fakt nie je práca pre ženskú. A to si myslím, že ja osobne som celkom fyzicky zdatný. Obdivujem naše, že to dávajú s takou gráciou, aj keď už si taky občas posťažujú.
OdpovedaťOdstrániť